Your cart is currently empty!
Een vlucht beeldsensoren maakt de zomer
Toen Bin Laden zijn manschappen naar de Twin Towers in New York stuurde, heeft hij waarschijnlijk niet bevroed wat voor technische gevolgen zijn vreselijke acties zouden hebben. Nu we bijna zes jaar verder zijn, is iedereen een aantal illusies armer. Amerika is nog steeds dominant aanwezig in het Midden-Oosten. Bush heeft de hoofddader nog niet te pakken, maar is wel ruim 500 miljard armer. Wij zijn (nog) niet gestraft voor onze trouw aan de Angelsaksische wereld, maar wel het nodige aan privacy kwijtgeraakt. Inmiddels zijn we in Nederland op weg naar een half miljoen camera‘s in winkels, stations, kantoren en vliegvelden. Een half miljoen! Wat een business.
De Nederlander bekommert zich niet om zijn privégegevens, de meeste mensen zijn gelukkig eerlijk en hebben niet veel te verbergen. Toch doemen een aantal interessante technische en sociale vraagstukken op rond videosurveillance. Allereerst is het merendeel van de verkochte producten nog steeds een bekabeld CCTV-systeem en zit een beveiligingsbeambte al die informatie door te neuzen. Zou zo‘n bewaker nooit eens moe worden van al die parallelle videokanalen waarop zelden iets gebeurt? Vast wel en dan ziet hij wellicht het een en ander over het hoofd. Dit schreeuwt om geautomatiseerde analyse.
Terwijl de beveiligingsproducten digitaal worden en fabrikanten er de eerste eenvoudige analyse-eigenschappen aan toevoegen, denken we in het onderzoek al weer wat stappen verder. We willen het gedrag van de mensen graag betrouwbaar classificeren. Het gaat er uiteindelijk niet om of een persoon ergens aanwezig is, maar veeleer wat hij uitvoert. Dit betekent dat we de bewegingen en houding van de personen moeten vangen in een gedragsmodel waarmee de camera vergelijkingen kan uitvoeren zodat hij het gedrag kan classificeren.