Kort nieuws

Een van uitvinders STM overleden

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Vorige week is vastestoffysicus Heinrich Rohrer op 79-jarige leeftijd overleden. Rohrer kreeg in 1986 samen met IBM-collega Gerd Binnig de Nobelprijs voor de uitvinding van de scanning tunneling microscoop (STM). De andere helft van ‘s werelds belangrijkste wetenschappelijke erkenning ging dat jaar naar Ernst Ruska, voor het ontwerp van de eerste elektronenmicroscoop.

Rohrer en Binnig, werkzaam bij IBM Research in Zürich, waren geïnteresseerd in het oppervlak van mineralen, maar hun pogingen om die met de elektronenmicroscoop te bestuderen, leverden niets op. Zij bedachten daarom een nieuw soort microscoop, waarin een draadje als ’lens‘ fungeert. Het draadje wordt over het oppervlak bewogen en uit het stroompje tussen de punt van het draadje en het oppervlak konden de contouren in kaart worden gebracht met voor die tijd ongekende resolutie.

Met de STM werd het voor het eerst mogelijk om individuele moleculen en atomen te visualiseren en te manipuleren, en als zodanig kan de ontwikkeling ervan worden gezien als het startschot van de nanotechnologie. Onlangs werd ook nog een heel andere STM-toepassing wereldkundig gemaakt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content