Recensie

Een Turing-test voor gevorderden

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Sciencefictionthriller en aanrader ‘Ex machina’ legt bloot wie er nu eigenlijk wordt getest met de Turing-test.

Al in de eerste paragraaf van zijn beroemde artikel ‘Computing, machinery and intelligence’ uit 1950 legt Alan Turing de vinger op een zere plek. De vraag die hij het liefst wil beantwoorden is ‘Kunnen machines denken?’, maar zo’n exercitie loopt al snel vast op de onvermijdelijke vervolgvragen wat een machine precies is en wat denken precies inhoudt. Hij formuleert daarom zijn beroemde experiment waarin een machine een mens moet overtuigen dat hij een mens is, waar veel concretere vragen de plaats innemen van de originele vraag. Dit komt neer op het stellen van de beter hanteerbare vraag ‘Kunnen machines wat mensen (als denkende wezens) kunnen?’.

De Turing-test vormt het uitgangspunt van de sciencefictionthriller ‘Ex machina’. De jonge programmeur Caleb wint een westrijd en mag een week logeren bij Nathan, de geniale en steenrijke techentrepreneur die het internetbedrijf heeft opgericht waarvoor Caleb werkt. Eenmaal aangekomen op Nathans futuristische bergverblijf krijgt Caleb echter te horen wat de werkelijke reden van de uitnodiging is: Nathan wil dat hij de Turing-test afneemt bij Ava, een beeldschone robotvrouw die Nathan in het diepste geheim heeft ontwikkeld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content