Opinie

Een slechte dag

Rudy Lauwereins is hoofd van het Smart Systems Technology Office bij Imec.

Leestijd: 3 minuten

’Mijn computer heeft vandaag een slechte dag.‘ We kijken als techneut argwanend naar mensen die zulke uitspraken doen. Binnen afzienbare tijd zullen we ze echter serieus moeten nemen. Er is namelijk een evolutie aan de gang die een schok zal betekenen voor de elektronicawereld: elektronica die ’ongeveer‘ werkt.

Wie heeft er geen heimwee naar het happy scaling-tijdperk waarin steeds kleinere transistoren werden gemaakt die hun voorgangers voorbijstreefden op het vlak van snelheid, grootte en verbruik? Die tijd is echt voorbij. Sinds enkele jaren vertonen de transistoren met nanoafmetingen erg veel variabiliteit na fabricage en tijdens gebruik. Waar we eens een uniforme batch konden maken met vooropgestelde drempelspanning, vertonen de transistoren nu zo‘n 40 procent variabiliteit. De verwachting is dat dit tegen 2013 kan oplopen tot 60 procent.

Chipfabrikanten zoals Intel trachten de variabiliteitproblematiek te slim af te zijn. Een van hun oplossingen is een vermogenmeting te doen op de processorchips en ze bij te regelen vooraleer ze worden verkocht. Bouw je bijvoorbeeld duizenden processorchips op een welbepaalde voedingsspanning en klokfrequentie, dan zal het vermogenverbruik van deze chips onderling sterk variëren. Er zullen ’energiebewuste‘ koele chips bij zitten die maar weinig verbruiken (bijvoorbeeld 80 watt) en ’verkwistende‘ hete chips die tot 150 watt verbruiken. Wat Intel nu doet, is de voedingsspanning en klokfrequentie van de verkwistende chips terugschroeven tot ze nog maar 100 watt verbruiken (de limiet van wat we nog kunnen koelen). Van de energiebewuste chips schroeft het daarentegen de voedingsspanning en klokfrequentie op tot ook zij de limiet van 100 watt bereiken. De eerste groep werkt dan bijvoorbeeld bij een lage klokfrequentie van 2,4 GHz en wordt goedkoop verkocht, de tweede krijgt met een klokfrequentie van 3,2 GHz een groter prijskaartje. Dankzij de vermogenmeting en het bijregelen kan Intel toch nog alle chips verkopen, zij het sommige aan een lagere prijs.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content