Technieuws

Een optische transistor die versterkt

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Purdue University hebben een optische transistor gefabriceerd die het signaal voldoende versterkt om IC‘s op te baseren. De silicium schakelaar bestaat uit een ringetje ingeklemd tussen een optische lijn en een gate. Normaal gesproken wordt het licht van een frequentie die overeenkomt met de resonantiefrequentie van de ring bijna volledig opgenomen (andere frequenties passeren ongehinderd). Maar omdat de gate via verwarming de resonantiefrequentie kan veranderen, kan worden ’beslist‘ of een bepaald signaal mag passeren of niet.

Om ervoor te zorgen dat de 10 gigahertz transistor geen licht verloren doet gaan, maar dat juist versterkt, zorgden de Amerikanen ervoor dat de interactie van de gate met de ring groter is dan die tussen lijn en ring. Daardoor kan een gatesignaal een grotere output teweegbrengen. De gain is 6 dB, ruim voldoende dus om ten minste twee andere transistoren te voeden zonder dat er signaal verloren gaat.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content