Technieuws

Een mechanische laser als superklok

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Nippon Telegraph and Telephone Corporation hebben het bekende laserprincipe toegepast op een Mems-systeem. Het resultaat was een zeer ’schone‘ trilling van 174 kHz met een fluctuatie van slechts 80 mHz bij 2 kelvin. De resultaten, gepubliceerd in Physical Review Letters, vormen een nieuwe stap in de inspanningen om kwartskristallen te vervangen door veel compactere micromechanische klokken.

De constante frequentie van een laser komt voort uit de altijd even grote overgang tussen twee energietoestanden van een atoomsoort, waarbij een foton wordt geproduceerd. Iets vergelijkbaars kun je toepassen op de overgang tussen twee oscillatietoestanden, waarbij dan een (ultrasone) geluidsgolf vrijkomt. Men spreekt dan van een Saser (Sound Amplification by Stimulated Emission of Radiation).

De Japanners hebben als eersten een Mems-Saser geconstrueerd. Hun oscillator bestaat uit een structuurtje van 250 micrometer lang, 85 micrometer breed en 1,4 micrometer dik. Deze wordt gevoed met een instabiele trilling, die vervolgens piëzo-elektrisch kan worden gemanipuleerd om de zeer stabiele oscillatie te produceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content