Opinie

Een juiste diagnose

Erik Philippus
Leestijd: 3 minuten

Onlangs heeft Microsoft erkend dat de User Account Control (UAC) een van de meest controversiële onderdelen is van Windows Vista. Deze waakhond vraagt om toestemming als er iets ingrijpends staat te gebeuren, bijvoorbeeld als een applicatie of devicedriver wordt geïnstalleerd of verwijderd of als een systeeminstelling wordt veranderd. Vanwege het grote aantal zinloze meldingen ervaren gebruikers de functie als opdringerig en irritant. Doordat ze blind klikken op de Allow-knop, kan de UAC zelfs leiden tot grotere onveiligheid. Veel Vista-gebruikers schakelen de functie uit bij het installeren van software, of stellen haar zelfs permanent buiten gebruik, om de waterval aan beveiligingsmeldingen te stoppen.

Deze perikelen geven mij een fors déjà vu. Zo‘n vijfentwintig jaar geleden werkte ik als junior software-engineer bij de firma Foxboro aan de userinterface van grote industriële controlesystemen. Om gevoel te krijgen voor hoe operators met een dergelijk systeem werken, ging ik een dagje meekijken bij de inbedrijfstelling van een naftakraker ergens in de buurt van Pernis. Met grote regelmaat kwamen er foutmeldingen op het scherm. Klaarblijkelijk was dat normaal bij het opstarten van een installatie, aangezien de operators de meldingen routineus negeerden. Ook miste ik het gebruikelijke geluidssignaal, zelfs bij een red alert. Toen ik onder het dashboard keek, zag ik dat de twee draadjes naar de speaker waren doorgeknipt. De operator was blijkbaar zo horendol geworden van de stroom aan schelle alarmsignalen dat hij de boel onklaar had gemaakt.

Anno 2009 is het nog steeds een forse uitdaging om foutboodschappen op een effectieve manier onder de aandacht te brengen van gebruikers. Laatst voegde een vastgelopen applicatie mij op strenge toon toe: ’Pure virtual function call‘. Zonder C++-kennis zou je zomaar kunnen denken dat je zelf iets fout hebt gedaan. Dergelijke meldingen reizen via diverse softwarelagen naar boven om uiteindelijk bij de eindgebruiker op het bordje te komen, zonder dat de omschrijving van de fout onderweg is aangepast aan de context van de lezer. Aandacht voor de ’taalkundige ergonomie‘ van software-intensieve systemen is geen overbodige luxe.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content