Een huis als Chriet

Author:

Nieke Roos is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Reading time: 3 minutes

Ik woon op een steenworp afstand van het Huis van de Toekomst. Met dit tien miljoen gulden kostende project wilde Chriet Titulaer gewone burgers een idee te geven hoe slimme technologie hun dagelijkse leefomgeving zou kunnen veranderen. Daartoe stouwde de markant bebaarde tv-wetenschapper met zijn typische zachte g een gebouw vol met de laatste (bouw)technische snufjes, waaronder bediening via stemherkenning, een centraal stofzuigersysteem en zonnecellen. Bij de opening in 1989 was het huis zijn tijd al ver vooruit, maar ook anno 2015 zou het nog goed dienst kunnen doen.

Het gemiddelde gebouw van tegenwoordig is intrinsiek niet heel veel meer hightech dan een kwart eeuw geleden. Waar zonnecellen als toevoeging inmiddels redelijk gemeengoed zijn, begint building-integrated pv pas net op te komen. Een centraal stofzuigsysteem is helemaal ver te zoeken in een doorsneewoning. Bediening via spraakherkenning heeft weliswaar een stevige boost gekregen door Apple’s Siri en Microsofts Cortana, maar haar weg naar gebouwen nog niet echt gevonden.

Nieuwe ronde nieuwe kansen met het internet of things. De iot-oplossingen schieten als paddenstoelen uit de grond om ons leven te veraangenamen door apparaten in huis een intelligente schil te geven. Deze schil komt nu nog vooral in de vorm van aparte kastjes zoals de Crownstone die we tussen stekker en stopcontact moeten plaatsen, aan elkaar geknoopt door een losse thuisautomatiseringshub als de (spraakgestuurde!) Homey. Handig want dan kunnen we onze bestaande apparatuur blijven gebruiken, maar veel meer functionaliteit dan aan- en uitschakelen en het stroomverbruik uitlezen op afstand voegen deze oplossingen niet toe. Echt slim wordt het pas met ingebouwde intelligentie. Dergelijke producten zijn er al wel, maar nog niet in groten getale voor de consument.

In en om mijn huis zie ik meer dan genoeg mogelijkheden voor extra iot-enabled woongenot. Een slimme klimaatregeling die de temperatuur in huis precies zo instelt als ik fijn vind. Een slimme personal videorecorder die automatisch mijn favoriete tv-programma’s opneemt. Slimme verlichting die zich aanpast aan mijn gemoedstoestand.

In realiteit heb ik gewoon nog een oude Nefit-thermostaat die ik met een draaiknop moet inregelen. Mijn Humax-harddiskrecorder is via het netwerk benaderbaar, maar enkel dankzij een losse dongel en de interface is zo gebruiksonvriendelijk dat het met mijn tablet vanaf de bank al lastig is om bij de content te komen, laat staan dat ik hem van buitenshuis kan programmeren. Ik heb een Philips-tv die de kleur van de verlichting op de beelden kan afstemmen voor een intense kijkbeleving; ik heb alleen geen lampen die dit ondersteunen.

Waarom mijn huis niet méér hightech is? Mijn oude thermostaat werkt gewoon, dus er is geen dringende noodzaak om een nieuw, slim exemplaar aan te schaffen. Mijn Humax kan ik ook met de hand programmeren en de frustratie over gemiste programma’s is niet groot genoeg om mij te laten uitkijken naar een alternatief met meer iot-gebruiksgemak. Een kapotte lamp vervang ik door een nieuw dom peertje; ik voel niet de behoefte om naar de winkel te rennen voor een veel duurdere Hue. Een combinatie dus van oude apparatuur die nog goed werkt, prijzige alternatieven waarvan ik niet zeker ben dat ze al voldoende slimheid en installatiegemak bieden, en comfort dat meer nice to have dan need to have is.

Dit zijn drempels waar het iot mij niet zomaar overheen heeft. Het zou helpen als ik de intelligentie echt op een presenteerblaadje krijg, niet alleen standaard embedded in apparaten maar ook standaard geïntegreerd in huis. Goed nieuws: bouwbedrijf Heijmans, eveneens bij mij om de hoek, rust sinds 1 juli al zijn nieuwe eengezinswoningen uit met een huisbesturing. Chriet Titulaers Huis van de Toekomst is inmiddels verbouwd tot een ‘gewone’ vergaderlocatie; wellicht dat mijn volgende stulpje een waardige opvolger wordt.