Nieuws

Een accu-imperium met zijn r&d-hart in Twente

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

Lithium Werks is vanuit Twente begonnen aan de bouw van een mondiaal accu-imperium. De troefkaart: lithiumijzerfosfaat-technologie, die beter voldoet aan de eisen van de stationaire-opslagmarkt dan het accutype dat voor de elektrische auto in zwang is geraakt.

Of Europa niet te laat is om in batterijen te stappen, nu in Azië de ene na de andere fabriek uit de grond wordt gestampt? Welnee, zegt cto Marc Borgers van het Hengelose Super B, dat eerder dit jaar werd toegevoegd aan het ambitieuze Amerikaanse batterijbedrijf Lithium Werks. ‘We hebben een goed doordacht en voorbereid plan. Investeerders, productiepartners, infrastructuur en onderzoek: in alles hebben we voorzien. Je moet niet nog eens vijf jaar wachten, maar de markt is groot genoeg.’

De eerste elementen van Lithium Werks’ masterplan werden de afgelopen maanden onthuld. Het bedrijf kondigde de bouw aan van een researchcampus op de voormalige Twentse vliegbasis, waar op termijn 2000 tot 2500 man samen met de Universiteit Twente lithium-ion-accutechnologie gaan doorontwikkelen. Ook het contract voor de eerste fabriek is getekend. Chinese partijen schaarden zich achter de visie van Lithium Werks en financieren tachtig procent van de benodigde investering à 1,6 miljard euro.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content