Kort nieuws

ECN-zonnecel in Chinese productie, Tempress profiteert mee

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoeksinstituut ECN, de Vaassense machinebouwer Tempress Systems en de Chinese PV-fabrikant Yingli Green Energy gaan N-type zonnecellen doorontwikkelen en in productie brengen. Het celontwerp is afkomstig van ECN, Tempress levert technologie voor het diffusie- en etsproces, en Yingli neemt de procestechnologie voor zijn rekening. De samenwerking start met de constructie van een pilotlijn. Die hoeft nauwelijks meer te kosten dan een productielijn voor P-type silicium, terwijl het rendement van ECN‘s N-type zonnecellen ongeveer een procentpunt hoger ligt.

Vorig jaar maakte ECN zijn doorbraak in N-type silicium bekend. Het voordeel ten opzichte van de meer gebruikelijke P-type dotering is dat je met minder zuiver materiaal toch hogere rendementen kunt halen. ’We zijn erg blij dat onze technologie in productie genomen gaat worden door deze partners, die een lange historie in de PV-industrie kennen‘, zegt directievoorzitter Ton Hoff van ECN. CEO Liansheng Miao van Yingli voegt daaraan toe de N-type cellen snel in commerciële productie te willen nemen.

Tempress is onderdeel Amerikaanse Amtech Systems, dat bestaat uit vier dochterondernemingen uit Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Tempress legt zich toe op diffusieovens en plasma-ets- en plasmadepositiesystemen voor met name de halfgeleider- en solarindustrie. Een kleine twintig jaar geleden concurreerde het Vaassense bedrijf nog stevig met ASMI.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content