Kort nieuws

ECN-spin-off haalt industriële hitte terug als elektriciteit

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

RGS Development, een spin-off van ECN, komt met panelen op de markt waarmee de industrie direct elektriciteit kan opwekken uit restwarmte. De Thermagy-panelen zijn geschikt voor processen met hoge temperaturen, tussen de zeven- en twaalfhonderd graden Celsius. Per vierkante meter wordt daarmee tussen de tien en twintig MWh per jaar opgewekt – vijftig keer meer dan een zonnepaneel. De komende vijf jaar wil het bedrijf genoeg panelen produceren om een petajoule per jaar terug te winnen. Op het moment lopen er al pilots bij onder meer Tata Steel in IJmuiden.

RGS Development, gevestigd in Broek op Langedijk, werd in 2000 opgericht om de ribbon growth on substrate-technologie te commercialiseren, een productiemethode voor dunnen lagen kristallijn silicium. De halfgeleider wordt met eventuele aanvullende componenten in vloeibare vorm op een koele transportband gedeponeerd. De technologie werd oorspronkelijk bij Bayer ontwikkeld en later in samenwerking met ECN verder uitgewerkt.

Met de technologie kunnen structuren worden gemaakt die het Seebeck-effect gebruiken; een spanningsverschil dat ontstaat wanneer er een temperatuurgradiënt over twee verschillende halfgeleiders staat. Deze worden verwerkt in panelen die aan elkaar zijn te koppelen, waardoor ze makkelijk aangepast kunnen worden aan een productielijn. Door het paneel stroomt bovendien koelwater dat vervolgens nog kan worden gebruikt voor verwarming.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content