ECN herovert wereldrecord multikristallijnen zonnecellen

Leestijd: 1 minuut

Het Energy research Centre of the Netherlands (ECN) heeft ‘s werelds eerste zonnepaneel met een omzettingsrendement van 17,0 procent gemaakt op basis van multikristallijn silicium zonnecellen. Hiermee verdwijnt een vijftien jaar oud record uit de boeken. Dit stond op naam van het Amerikaanse Sandia Labs met een rendement van 15,5 procent.

Het ECN en andere organisaties waren dit jaar in een competitie verwikkeld om Sandia‘s record te verbreken. Nadat het Nederlandse centrum afgelopen april 16,4 procent had gerealiseerd, scherpte het Chinese Suntech het record in september aan tot 16,5 procent. Hierop ondernamen de ECN-onderzoekers een nieuwe poging, waarbij zij de barrière van 17 procent slechtten. Het wereldrecord is mogelijk gemaakt door toepassing van de beste kwaliteit multikristallijn silicium wafers, geproduceerd op de nieuwste massaproductielijnen van REC in Noorwegen.

Het Nederlandse onderzoekscentrum heeft het zonnepaneel geproduceerd met behulp van zijn fabricageproces op basis van de zogenaamde metallization wrap-through (MWT) zonnecellen. Hierbij worden de zonnecellen voorzien van gaatjes waardoor beide elektrische contacten van de cel aan de achterkant komen te liggen. Deze zonnecellen worden vervolgens gelijmd op een soort flexibele printplaat, waarop elektrisch geleidende banen zijn gemaakt. Die banen zorgen voor de onderlinge elektrische verbindingen tussen de cellen. Samen met Eurotron uit Bleskensgraaf heeft het ECN de benodigde pak-en-plaatsapparatuur ontwikkeld om deze zonnepanelen te maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login