Kort nieuws

ECN en Holst samen in organische zonnecellen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Energieonderzoekcentrum Nederland en het Holst Centre slaan de handen ineen om de opgedane kennis in organische zonnecellen te vertalen naar bedrijfsklare technologie. Beide instituten ondertekenden daarvoor een samenwerkingsovereenkomst. ECN en Holst gaan bekijken of de zonnecelmaterialen hun efficiëntie behouden wanneer ze op grotere schaal worden aangebracht. De verwachting is dat de technologie binnen ongeveer vijf jaar klaar is voor toepassingen zoals kleinschalige consumentenproducten.

De afgelopen tien jaar deden in de zonnecelwereld naast het traditionele silicium ook organische materialen hun intrede. Die zijn vooralsnog minder efficiënt dan silicium, maar toch interessant, omdat ze mogelijk zorgen voor goedkopere zonnecellen. Organische zonnecellen kunnen bovendien op buigbare ondergronden worden gemaakt zodat nieuwe toepassingen als integratie in textiel en kledij mogelijk zijn. ECN heeft organische zonnecellen ruim vijf jaar op het onderzoeksmenu staan.

Na de kennisopbouw over materialen en productiemethodes in het laboratorium is het tijd om de technologie klaar te stomen voor productie op grote schaal, vindt ECN. Daar kwam Holst Centre in de kijker. Het Eindhovense onderzoekscentrum opende midden juni een roll-to-roll-lijn om dunne lagen voor elektronica te kunnen printen. Zelf zullen ECN en Holst overigens geen zonnecellen produceren. Het is de bedoeling dat de industrie intekent op het programma en de opgedane kennis kan gebruiken in toekomstige producten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content