Eclipse SDK 4.0 beschikbaar voor plug-in-ontwikkelaars

Reading time: 1 minute

Author:

De Eclipse Foundation heeft de download beschikbaar gemaakt voor zijn volgende generatie van het Eclipse-platform, dat ten grondslag ligt aan de Eclipse IDE en een keur aan bedrijfseigen en op maat gemaakte ontwikkelomgevingen (Rich Client Platforms ofwel RCP‘s). Eclipse SDK 4.0 introduceert onder meer een modelgebaseerd GUI-raamwerk, waarmee gebruikers widgets kunnen specificeren voor hun applicatie. Volgens de Foundation geeft dit ontwikkelaars meer flexibiliteit bij het ontwikkelen van hun eigen toepassingen en zijn ze minder gebonden aan het IDE-paradigma. Ook wordt het mogelijk om het uiterlijk via stylesheets aan te passen.

Daarnaast introduceert de SDK een servicegeörienteerd programmeermodel waarmee het eenvoudiger wordt om de services van het Eclipse-platform te benutten.

Het 4.0-platform biedt volledige binary-compatibiliteit met de 3.0-Api. De Foundation adviseert ontwikkelaars dan ook om spoedig te beginnen met het migreren van hun plug-ins en RCP‘s naar de nieuwe versie.

Het Eclipse-E4-incubatieproject heeft ook enkele nieuwe technologieën vrijgegeven, waaronder de XWT-tool voor declaratief UI-ontwerp, gereedschappen voor het maken van modelgebaseerde gebruikersinterfaces, ondersteuning voor het integreren van Javascript en Opensocial-gebaseerde views in een rich client, en een semantisch bestandssysteem waarmee platformbronnen via Rest-Api‘s naar externe processen kunnen communiceren.