Eclipse omarmt taalservers van Microsoft

Author:

Reading time: 1 minute

De Eclipse-ide introduceert in zijn nieuwste versie (codenaam Photon) ondersteuning voor Rust en C# gebaseerd op het language server protocol (lsp). Microsoft introduceerde deze technologie drie jaar geleden in zijn editor Visual Studio Code als standaard interfacetaal om met de parsers van programmeertalen te communiceren. Ide’s kunnen dat gebruiken voor zaken als syntax-checking, codenavigatie en refactoring.

Lsp bleek een schot in de roos. Traditioneel moet er voor een ide een eigen parser ontwikkeld worden die de taal kan begrijpen. Dubbel werk, want de standaard tooling voor een programmeertaal doet dit natuurlijk al. Een alternatief is om een adapter voor deze command-line gereedschappen te schrijven, maar die is voor elke taal anders en wil nog wel eens veranderen. Lsp biedt een vrij eenvoudige standaard manier waarop de twee met elkaar kunnen praten. Programmeertalen en editors die het protocol eenmaal ondersteunen, kunnen relatief eenvoudig met elkaar gekoppeld worden.

De grote doorbraak was niet alleen de specificatie, maar dat Microsoft deze ook vrij beschikbaar maakte. Veel programmeertalen worden als opensource ontwikkeld, en dankzij de open specificatie konden ze met lsp aan de slag. Vandaag de dag wordt er voor de meeste gangbare programmeertalen aan lsp-ondersteuning gewerkt. Aan de andere kant kunnen zowel opensource als bedrijfseigen editors en ide’s de aanpak gebruiken.

Waaronder dus Eclipse, nog altijd de meestgebruikte opensource ide. Naar verwachting zijn C# (.Net Core) en Rust alleen nog de gangmakers, op den duur zal een aanzienlijk deel van de talen ondersteuning genieten via lsp.