Technieuws

Ecg-chips Imec verwerkt in slimme pleister

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Op zijn jaarlijkse Technology Forum heeft Imec samen met Holst en het Deense Delta een pleister gedemonstreerd voor het monitoren van het hartritme. De plakker registreert de elektrische activiteit met elektrodes en interpreteert deze met Imecs mixed-signal Asic. Via Bluetooth LE (Low Energy) wordt het resultaat naar een standaard laptop, smartphone of tablet doorgeseind. Optioneel kan ook een 3D-bewegingssensor worden ingeschakeld om de hartslag te relateren aan de activiteit van de drager.

De crux in de pleister is Imecs systeemchip die specifiek voor draagbare electrocardiogram-systemen (ecg) is ontworpen. Het IC stuurt niet alle data klakkeloos door, maar filtert hier eerst de interessante gegevens uit. Daardoor komt het energieverbruik veel lager uit: het hele systeem verbruikt typisch 280 µA bij 2,1 volt, goed voor een maand continu gebruik met een klein batterijtje. Als ook de bewegingssensor wordt aangezet, gaat het systeem tot een week mee.

De Soc heeft verder een hoop applicatiespecifieke snufjes aan boord. De ingebouwde AD-convertor kan bijvoorbeeld de hartslaggolven op een hogere frequentie bemonsteren dan de andere golven. Ook monitort het IC de impedantie tussen de elektrodes en de huid om de betrouwbaarheid van de gegevens te beoordelen en draait het algoritmes om signaalverstoringen door beweging van de patiënt te compenseren. De Soc biedt ook ruimte voor andere algoritmes, zoals monitoren van hartritmestoornissen, schatten hoeveel energie de drager verstookt of de detectie van epileptische aanvallen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content