Kort nieuws

EC trekt 18 miljoen uit voor volgende generatie LTE

Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie heeft binnen het Zevende Kaderprogramma 18 miljoen euro vrijgemaakt voor LTE Advanced, de volgende generatie van de mobiele-breedbandtechnologie Long Term Evolution (LTE). LTE is nu nog in ontwikkeling en zal de komende jaren worden uitgerold. De EC stak sinds 2004 al 25 miljoen euro in deze technologie. Voor de LTE Advanced-subsidiepot gaat de Commissie binnenkort onderhandelen met de relevante partners uit het bedrijfsleven en de onderzoekswereld. In januari moeten de eerste projecten van start gaan.

LTE Advanced moet de maximaal haalbare overdrachtsnelheid van LTE met een factor tien verbeteren, tot 1 Gbit per seconde. Tegelijkertijd moet de technologie efficiënter met het beschikbare radiospectrum omgaan en verder dragen, waardoor het bereik aanzienlijk groter zal zijn dan van huidige 3G-netwerken. De EC denkt hiermee de dekking van mobiel breedbandinternet in Europa verder op te kunnen schroeven. Toepassingen als mobiele televisie en het vervangen van kabelinternet liggen daarmee in het verschiet. Dat kan onder meer door te profiteren van de 900 MHz-frequentieband. De Europese ministerraad ging eind juli akkoord met een voorstel om hier ook UMTS in toe te laten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content