EC schiet ontslagen NXP’ers te hulp

Reading time: 1 minute

Author:

De Europese Commissie heeft een aanvraag van de Nederlandse overheid goedgekeurd om 512 ontslagen NXP-werknemers naar een nieuwe baan te helpen. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie moeten nu beslissen of 2,8 miljoen euro beschikbaar komt voor begeleiding en training van personeel dat hoofdzakelijk bij de Nijmeegse fab werkzaam was. Het geld wordt door het Globalisation Adjustment Fund ter beschikking gesteld, dat beoogt de vervelende bijwerkingen van globalisering glad te strijken. Juist de halfgeleidermarkt is bijzonder gevoelig voor veranderende handelspatronen, aldus de EC.

De EU heeft sinds de jaren tachtig forse bedragen overgehad voor ondersteuning van Europees halfgeleideronderzoek, maar aan de businesskant houdt zij zich afzijdig. Ondertussen is het marktaandeel van Europese chipfabrikanten is tanende: in 2005 was het 14,9 procent, in 2009 11,2 procent.

NXP is inmiddels weer begonnen personeel aan te nemen. Op zijn website heeft het bedrijf 255 Nederlandse vacatures openstaan, waarvan 27 in productie en 87 in R&D.