Kort nieuws

EC geeft fiat aan overname Tele Atlas door Tomtom

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Zoals de geruchten al voorspelden, krijgt Tomtom de onvoorwaardelijke goedkeuring van de Europese Commissie om de Belgisch-Nederlandse kaartenmaker Tele Atlas over te nemen. Daarmee staat niks de inlijving nog in de weg. De Amerikaanse autoriteiten gaven in oktober 2007 al hun goedkeuring, vlak nadat Tomtom de overnamestrijd met concurrent Garmin in zijn voordeel had beslist. De bal ligt nu bij de Tele Atlas-aandeelhouders. Die hebben tot 30 mei om op Tomtoms bod in te gaan.

De mededingingsautoriteiten startten hun onderzoek uit angst voor oneerlijke concurrentie na de overname. De markt voor digitale kaarten in Europa en Noord-Amerika, de belangrijkste doelgebieden, is volledig in handen van Tele Atlas en het Amerikaanse Navteq. Als Tele Atlas eigendom is van Tomtom, zou dat bedrijf het leven van zijn concurrenten wel eens zuur kunnen maken door kaarten tegen ongunstige voorwaarden te leveren.

De Europese Commissie laat nu echter in een verklaring weten dat ze geen gevaar ziet voor oneerlijke competitie in de Europese regio. ’Na diepgaand onderzoek ben ik er nu van overtuigd dat de innovatie en competitie die we tot nu toe hebben gezien in de satellietnavigatiemarkt zullen doorgaan na de overname‘, zegt EU-commissaris Neelie Kroes.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content