EC doet greep uit kas Horizon 2020

Reading time: 1 minute

Author:

De Europese Commissie bekostigt haar investeringsfonds onder meer met 2,7 miljard euro uit het Horizon 2020-budget. Vooral het European Institute of Innovation and Technology moet het ontgelden: dat krijgt tussen 2015 en 2020 zo’n 350 miljoen euro minder te besteden dan eerder was afgesproken. Ook de onderzoeksgebieden ict-research (307 miljoen euro) en nanotechnologie en geavanceerde materialen (170 miljoen euro) moeten inleveren.

Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker kondigde in november vorig jaar een hefboomconstructie aan om vanuit Brussel investeringen in Europa aan te jagen. De EC legt 21 miljard euro in, investeerders moeten dat aanvullen tot een veelvoud – ruim driehonderd miljard euro is de bedoeling. Het geld is bedoeld voor zaken als breedbandnetwerken, infrastructuur en energiebesparingsmaatregelen, maar ook onderzoeksfaciliteiten zijn een optie.

De Commissie verdedigt de greep uit de Horizon 2020-kas dan ook met het argument dat het geld voor innovatie wordt aangewend. De League of European Research Universities spreekt echter van ‘een schande’.