E-bussen laden met remenergie van treinen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Ingenieursbureau Hedgehog Applications wil op het station van Apeldoorn een proef uitvoeren met het terugwinnen van remenergie uit treinen om daar vervolgens elektrische bussen mee te laden. Het bedrijf onderhandelt op het moment met de gemeente over de bouwvergunning voor een batterijgebouw en denkt volgend jaar daadwerkelijk te kunnen gaan experminenteren. Hedgehog denkt gemiddeld 27 kWh per remmende trein te kunnen oogsten.

Treinen wegen in de honderden tonnen en gebruiken een combinatie van remschijven en hun motoren om af te remmen. De motoren wekken daarbij een grote hoeveelheid stroom op, die op het moment niet gebruikt wordt. Hedgehog wil die stroom via de bovenleiding aftappen en plaatselijk opslaan.

De proef moet een half jaar duren, waarna Hedgehog snel wil opschalen naar andere stations. Naast het laden van e-bussen denkt het bedrijf de energie ook in te kunnen zetten voor het stabiliseren van het energienet of het voeden van trams en metro’s.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content