Kort nieuws

Dutch Space en UT werken samen rond trillingsvrij koelen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Universiteit Twente en Dutch Space hebben een samenwerkingsovereenkomst voor een periode van tien jaar ondertekend voor het toepassen van een trillingvrije koeltechniek die de universiteit in opdracht de organisatie ontwikkelde. De techniek zal worden ingezet in sensoren voor de ruimtevaart en mogelijk ook in meetinstrumenten op aarde.

Het systeem van UT-leerstoel Energy, Materials and Systems is gebaseerd op ad- en desorptie van twee stoffen aan elkaar. Door de temperatuur die een sensorsysteem genereert maken de twee stoffen zich van elkaar los en neemt de druk toe. Daardoor ontstaat een stroom naar een expansiecompartiment op een koele plek waar de de twee materialen weer aan elkaar kunnen adsorberen. Op deze manier is geen mechanische compressor nodig en ontstaan veel minder trillingen. Ook is het systeem minder onderhevig aan slijtage.

Via de overeenkomst moet de technologie ingezet worden in satellieten met zeer gevoelige optische meetinstrumenten die tot enkele graden boven het absolute nulpunt gekoeld moeten worden, zoals voor de eerder voorgenomen Darwin-missie. Meer actueel is de Echo-missie (Exoplanet Characterization Observatory) waarin beide partijen samenwerken in de koeling van een trillingsgevoelige detector die naar aarde-achtige planeten moet zoeken. Daarnaast is de koeltechniek interessant voor het Metis-meetinstrument in de European Extremely Large Telescope, die momenteel in Chili gebouwd wordt. Hiermee worden signalen van koude bronnen in de ruimte opgevangen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content