Technieuws

Dutch Polymer Institute ontwikkelt geleidend plastic met CNT’s

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Dutch Polymer Institute heeft becijferd dat het mogelijk is om tegen lage kosten transparant elektrisch geleidend plastic te maken dat is gebaseerd op koolstofnanobuisjes. De onderzoekers denken dat het materiaal geschikt is voor antistatische coating of als achterkant van een computer- of tv-scherm. Ze publiceren hun bevindingen deze maand in de Proceedings of the National Academy of Sciences (Pnas). De publicatie is het resultaat van een project dat in mei 2005 startte.

Het was al mogelijk om geleidend plastic te maken door dit met relatief lange koolstofnanobuisjes te mengen. Dit is echter duur en komt de transparantie niet ten goede. De onderzoekers hebben nu ontdekt dat het ook prima werkt als maar een klein deel van de buisjes lang is. Daardoor lopen de kosten terug en verdwijnt de zwarte kleur. De truc is om de materiaaleigenschappen zo af te stellen dat de koolstofnanobuisjes en het kunststof optimaal met elkaar mengen.

Het instituut heeft de technologie ondertussen gepatenteerd. Samen met de TU Eindhoven gaan de researchers de theorie nu verder in de praktijk ontwikkelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content