Dunne film wint terrein op kristallijn


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Dunnefilmzonnecellen pikken in rap tempo marktaandeel in van de dominante kristallijne technologie, becijfert Isuppli. De technologie neemt in 2013 31 procent van de zonne-energiemarkt voor zijn rekening, tegen 14 procent vorig jaar. Tegen die tijd hebben de diverse verschijningsvormen van dunne film hun marktaandeel, gemeten als percentage van de totale hoeveelheid met zonlicht opgewekte watts, ruim verdubbeld ten opzichte van 2008.

In kosten per watt is dunnefilmtechnologie superieur aan kristallijnen wafers, die tegenwoordig met 150 tot 180 micron overigens ook niet dik te noemen zijn. First Solar, dat dit jaar met een reuzensprong een greep doet naar het marktleiderschap, maakt dunnefilmcellen van cadmiumtelluride die minder dan negentig dollarcent per watt kosten – bijna twee keer goedkoper dan de goedkoopste kristallijn-siliciumcellen.

Door hun lagere rendement, dat doorgaans de 10 procent niet overstijgt, zijn dunnfilmcellen echter wel in het nadeel als het op ruimte aankomt. Om hetzelfde vermogen op te wekken, is er immers meer oppervlak nodig als de zonnecelinstallatie in dunnefilmcellen wordt gerealiseerd. Het extra oppervlak kan oplopen tot 40 procent.

Verdeling dunnefilm versus kristallijnen technologie in zonnepaneelproductie, gemeten in watts.

Dunnefilmtechnologie neemt een vlucht, maar nam vorig jaar haar grootste stap.

Verschijningsvormen van dunnefilmtechnologie

Cadmiumtelluride (CdTe) neemt de hoofdmoot van dunnefilmtechnologie voor zijn rekening, gevolgd door amorf silicium en multilaagstechnologie. Koperindiumselenide (CIS) en Koperindiumgalliumarsenide (CIGS) en andere materialen zijn vooralsnog niet erg populair.