Technieuws

Duizend keer efficiëntere nano-led opstapje naar optische interconnect

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

TUE-onderzoekers hebben een nano-led getoond die alles in huis heeft om praktische on-chip optische communicatie mogelijk te maken. Hun lichtbron is duizend keer efficiënter dan zijn voorgangers en krachtig genoeg om gigabits per seconde te versturen bij minimaal stroomverbruik.

De overdrachtsnelheid van elektronische communicatie in en tussen chips begint steeds meer te knellen, maar het wil nog niet erg vlotten met fotonische interconnects. Cruciaal is de lichtbron. Die moet klein genoeg zijn om te passen in de microscopische structuren van microchips en tegelijkertijd voldoende vermogen hebben en niet te veel stroom verbruiken. Kleine lichtbronnen met vermogens van nano- of microwatts bleken tot nu toe echter bijna altijd erg inefficiënt.

De TUE-onderzoekers hebben nu een led ontwikkeld van slechts enkele honderden nanometers groot die zeker duizend keer efficiënter is dan eerder ontwikkelde varianten. De winst komt vooral uit de nauwe integratie tussen de led en een waveguide die het licht transporteert, waardoor veel minder licht verspild wordt. De Eindhovenaren legden hiervoor een indiumfosfide membraan op een silicium substraat.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content