Kort nieuws

Duitsland zet gezondheidspas in de ijskast

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Duitse regering schort de uitrol van haar elektronische patiëntendossier tot nader order op wegens technische problemen, meldt het British Medical Journal. Het project beoogde om begin 2006 al alle verzekerde Duitsers van een smartcard te voorzien waarop de patiëntgegevens staan. In eerste instantie zou het alleen om verzekeringsgegevens gaan om de interactie met de maatschappijen te vereenvoudigen. Later moesten ook medische gegevens zoals medicijngebruik, aandoeningen en historie van ziektes volgen. Daarnaast zou medisch personeel een identificatiekaart krijgen om gegevens te kunnen inzien. Het geheel moet via internet aan elkaar worden geknoopt, zodat patiëntgegevens ook van een externe server zouden kunnen komen.

Tot nog toe heeft het project de pilotfase echter nog niet verlaten, terwijl de overheid en verzekeraars er naar schatting al zo‘n 1,5 miljard euro in hebben gegoten. Ook groeien de zorgen om de beveiliging van de gegevens. De huidige regering wil daarom eerst een onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid van het project en naar de beveiliging. Proeven gaan in de tussentijd nog wel door, maar de kaarten zullen alleen basale gegevens bevatten. Als de kaarthouder daar toestemming voor geeft, worden ook bepaalde data voor noodgevallen opgenomen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content