Kort nieuws

Duitsland trekt solarmarkt beetje uit moeras

Leestijd: 1 minuut

De aanhoudende en onverwacht sterke vraag naar zonnepanelen in Duitsland doet de oververzadiging op de internationale solarmarkt enigszins teniet, maar genoeg om terug te keren naar een normale verhouding tussen vraag en aanbod is het niet. Dat zegt marktvorser Isuppli, die becijfert dat het aanbod gecorrigeerd voor de Duitse vraag alsnog met 3,8 procent daalt in 2009 – een fors verschil met de stijgingen van tientallen procenten waaraan de PV-industrie de afgelopen jaren gewend was geraakt. De productie heeft zich niet aan deze omslag aangepast.

Isuppli verwacht nu dat Duitsland dit jaar 2,5 gigawatt in plaats van de eerder voorspelde 1,53 gigawatt installeert. De wereldwijde vraag komt mede daarmee uit op 5,2 gigawatt in plaats van 3,9 gigawatt. De impact daarvan zal mogelijk volgend jaar al merkbaar zijn. Als zonnepaneelmakers hun productie dit laatste kwartaal afstemmen op het komende winterseizoen – waarin installaties van panelen in koude landen traditioneel stil komen te liggen, dan zou de oververzadiging volgend jaar al tot het verleden kunnen behoren, verwacht Isuppli. De marktonderzoeker ging er eerder nog vanuit dat dat pas in 2012 zou gebeuren.

Mocht de markt niet tot bedaren komen, dan zijn de gevolgen ingrijpend. The Information Network gaat er zelfs vanuit dat de helft van de solarfabrikanten de prijsdruk niet zou overleven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content