Nieuws

Duitsland snijdt in solarsubsidie: het begin van het einde?

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

De Bundestag heeft onlangs de voorstellen van de Duitse regering goedgekeurd om de teruglevertarieven voor zonne-energie te reduceren. De subsidies voor PV-installaties op daken of op de grond gaan met 16 respectievelijk 15 procent omlaag. Zonnecentrales op landbouwgrond krijgen helemaal geen subsidie meer.

De maatregelen gooien roet in het eten van zonnecelmakers, die hoopten op een onbekommerd herstel van de crisis die vorig jaar ook hun markt in haar greep hield. Dezelfde crisis heeft echter prijsdalingen van 50 procent op moduleniveau teweeggebracht en daarom zijn aanpassingen aan de terugleververgoedingen op zijn plaats, vinden Duitse politici in meerderheid. Zij willen de zonnecelsector niet de hand boven het hoofd houden via de elektriciteitsrekening van burgers.

Het Duitse landsbestuur zegt tevens innovatie in de groene-energiesector naar een nieuw plan te willen tillen. Het pakket maatregelen omvat daartoe een aantal interessante nieuwe elementen, bijvoorbeeld om batterij- en smart-gridtechnologie een duwtje in de rug te geven. Doorgaans gebruikt een eigenaar zelf slechts een klein deel van de groene stroom die op zijn dak of erf wordt opgewekt; de rest gaat naar het elektriciteitsnet. Hoeveel stroom het net kan opnemen van variabele bronnen, is echter aan grenzen gebonden. Met batterijen kunnen huishoudens een groter percentage van hun zonne- en windenergie zelf gebruiken, en met smart grids kan de energiebehoefte beter worden uitgesmeerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content