Kort nieuws

Duitsland ageert tegen Brussel inzake Chinese zonnecellen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler vreest een handelsoorlog met China als de Europese Commissie de importheffingen op zonnecellen doorzet. ’We zijn bezorgd dat de situatie escaleert. Dat moeten we voorkomen‘, zei de bewindsman tegen Die Zeit, na afloop van een bezoek aan eurocommissaris Karel De Gucht, die het onderzoek naar illegale staatssteun en dumppraktijken in China leidt. De Gucht heeft inmiddels voorgesteld de heffingen door te zetten; het wachten is nu op de reactie van de lidstaten.

Als de heffingen variërend van 37 tot 68 procent er komen, verwacht marktonderzoeker IHS Isuppli dat veel Chinese PV-bedrijven de Europese markt voor gezien houden en hun aandacht verleggen naar Azië. Zij kunnen de toeslagen namelijk niet compenseren met hun marges, omdat ze er toch al zwak voor staan door de uitputtingsslag die ze hebben gevoerd.

Europese zonnecelmakers zouden beperkt profiteren van de heffingen, denkt IHS, omdat veel landen hun subsidies hebben teruggeschroefd. Eventuele prijsstijgingen zouden moeten worden geabsorbeerd door de installateurs en andere afnemers. De marktvorser verwacht dat dat slechts gedeeltelijk zal gebeuren, en de prijzen van dakinstallaties en zonne-energiecentrales dus gaan stijgen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content