Duitsers presenteren concept Mems-neus


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onderzoekers van de Ludwig-Maximilians-Universität in München hebben een Mems-systeem van trillende nanokoordjes gemaakt die als elektronische neus kunnen dienen, of als signaalfilters of pulsgeneratoren voor klokken. De draadjes van siliciumnitride worden aan het trillen gebracht door een inhomogeen elektrisch veld. Een tweede paar elektroden meet de frequentie van deze oscillaties, waarmee storende invloeden gedetecteerd en gekwantificeerd kunnen worden.

Deze ’brug‘ van siliciumnitride (groen) die boven gouden elektrodes hangt, zou voorzien van de juiste coating een elektronische neus kunnen worden. Foto: Quirin Unterreithmeier, LMU München.

In vorige versies van vergelijkbare systemen was het noodzakelijk dat de nanodraadjes van metaal waren, of in ieder geval met een metaal gecoat. Ze worden dan elektrothermisch, magnetisch of piëzo-elektrisch in beweging gezet. Daaraan waren echter geen gevoelige metingen mogelijk. De diëlektrische interactie die de siliciumnitride ’haartjes‘ doet trillen, laat dat wel toe.

De droom van de Duitse onderzoekers is om de koordjes te coaten met chemicaliën of receptoren en zo specifieke detectie van stoffen mogelijk te maken. Als er namelijk moleculen aan de coating blijven plakken, gaan de draadjes meetbaar minder hard trillen. Geef duizenden draadjes op dezelfde chip een andere coating die selectief moleculen bindt, en je hebt een elektronische neus.