Reading time: 2 minutes
Author:
Philips heeft in Duitsland een samenwerkingsverband op poten gezet met publieke en private partijen rond zijn magnetic particle imaging-technologie (MPI), een beeldvormende techniek die magnetische nanodeeltjes gebruikt als contrastmiddel. Het project heeft een omvang van 20,3 miljoen euro, waarvan het Duitse ministerie van onderwijs en onderzoek 10,6 miljoen op tafel legt.
ij MPI worden ijzeroxidedeeltjes in de bloedbaan ingespoten. Door de magnetische eigenschappen kunnen die in het lichaam worden gevolgd. Het grote voordeel van de technologie is dat er hoge ruimtelijke en tijdresoluties kunnen worden behaald en dat de bloedstroming kan worden gekwantificeerd. Met name voor inzicht in de hartfalen kan dat een belangrijke troef zijn.
Philips Research in Hamburg ontwikkelde de technologie aan het begin van dit decennium. De magnetische deeltjes worden door een hoogfrequent magnetisch veld in trilling gebracht, wat kan worden gemeten met antennes. Een tweede magnetisch veld onderdrukt deze trillingen in het hele meetgebied, met uitzondering van een kleine locatie. Door nu met dit punt door het meetgebied heen te scannen en zo van elke locatie de respons te meten, ontstaat een driedimensionaal beeld.
Onderzoek heeft al aangetoond dat deze techniek in staat is om nauwkeurig en in realtime de bloedsomloop en hartslag van muizen in kaart te brengen. Met het nieuwe samenwerkingsverband wil Philips de ontwikkeling verder uitbouwen. Zo moet er een prototype komen dat het hele lichaam in kaart kan brengen. Dat moet gebeuren samen met de universiteit van Lübeck. Met het Amerikaanse Bruker Corporation wil het bedrijf een versie ontwikkelen die wordt geïntegreerd met MRI. Daarnaast gaan Bayer Schering Pharma, Miltenyi Biotec, Charité Universitätsmedizin en het Physikalisch Technische Bundesanstalt werken aan de ontwikkeling van de magnetische nanodeeltjes. Eerder sloot Philips al een overeenkomst met Bruker Biospin, onderdeel van Bruker Corporation, voor de ontwikkeling van commerciële systemen.