Kort nieuws

Duitse miljoenensubsidie voor beeldvormende technologie Philips

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Philips heeft in Duitsland een samenwerkingsverband op poten gezet met publieke en private partijen rond zijn magnetic particle imaging-technologie (MPI), een beeldvormende techniek die magnetische nanodeeltjes gebruikt als contrastmiddel. Het project heeft een omvang van 20,3 miljoen euro, waarvan het Duitse ministerie van onderwijs en onderzoek 10,6 miljoen op tafel legt.

ij MPI worden ijzeroxidedeeltjes in de bloedbaan ingespoten. Door de magnetische eigenschappen kunnen die in het lichaam worden gevolgd. Het grote voordeel van de technologie is dat er hoge ruimtelijke en tijdresoluties kunnen worden behaald en dat de bloedstroming kan worden gekwantificeerd. Met name voor inzicht in de hartfalen kan dat een belangrijke troef zijn.

Philips Research in Hamburg ontwikkelde de technologie aan het begin van dit decennium. De magnetische deeltjes worden door een hoogfrequent magnetisch veld in trilling gebracht, wat kan worden gemeten met antennes. Een tweede magnetisch veld onderdrukt deze trillingen in het hele meetgebied, met uitzondering van een kleine locatie. Door nu met dit punt door het meetgebied heen te scannen en zo van elke locatie de respons te meten, ontstaat een driedimensionaal beeld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content