Duits minimicroscoopje bekijkt oppervlak in één keer


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Microscopen brengen normaal gesproken slechts een klein puntje in beeld. Voor een groter oppervlak moet het monster in een rasterpatroon worden afgescand. Het Fraunhofer-instituut heeft nu echter een oplossing gedemonstreerd die binnen een fractie van een seconde een oppervlak van enkele vierkante centimeters kan fotograferen. De resolutie bedraagt vijf micrometer, vergelijkbaar met scannende microscopen.

Het instituut ziet met name in de dermatologie toepassingen. Door de snelheid kan de sensor gewoon in de hand worden gehouden en een arts zou een verdachte vlek direct op microscopisch niveau kunnen bestuderen. Maar ook volledig andere toepassingen worden genoemd, zoals het onderzoeken van documenten.

De truc van het Fraunhofer is parallellisatie. Een beeldsensor wordt bekleed met een grid van lensjes, elk driehonderd bij driehonderd micrometer groot. Die maken een foto van het onderliggende object, zonder vergroting. De computer stikt de beelden van de naast elkaar gelegen lichtpaden netjes aan elkaar.

Het Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik wil de traditionele microscoop vervangen door een grid van minimicroscoopjes, die met imprintlithografie worden vervaardigd.

Elk lichtpad bestaat uit een sandwich van acht lenzen: drie glasplaatjes waar lensjes boven- en onderop zijn gelijmd, met boven en onder die stapel nog eens een achromatisch lensje. De lenzen kunnen op grote schaal worden gemaakt met imprintlithografie. Het stempel daarvoor is op zijn beurt ook relatief eenvoudig te vervaardigen door eerst met conventionele lithografie cilindertjes neer te leggen en deze vervolgens door smelten om te vormen tot bolle lensjes.

Het huidige prototype kan een oppervlakte van 24 bij 36 mm aan. Het duurt nog zeker twee jaar voordat tot serieproductie kan worden overgegaan.