Duchâtelet verkoopt twee paarden uit technologiestal

Reading time: 2 minutes

Author:

De Vlaamse zakenman-politicus Roland Duchâtelet verkoopt in korte tijd twee van zijn technologiebedrijven, beide uit het Belgisch-Limburgse Tessenderlo. Autosensorproducent Sensor-Nite gaat voor 225 miljoen euro naar de Amerikaanse branchegenoot Sensata en EMS-specialist Epiq komt voor 43 miljoen in handen van de Filippijnse sectorgenoot en commerciële partner Integrated Microelectronics (IMI). Duchâtelets Elex-holding haalde Epiq in december van de beurs.

In het Tessenderlose hoofdkwartier van Sensor-Nite werken zo‘n veertig R&D‘ers aan hogetemperatuursensoren die hun toepassing vinden in de uitlaatnabehandelingssystemen van benzine- en dieselmotoren. Daarnaast heeft het bedrijf twee fabrieken in Bulgarije, waar ongeveer elfhonderd namen op de loonlijst staan. Vorig jaar bedroeg de winst 6,9 miljoen euro op een omzet van 97 miljoen. Nieuwe eigenaar Sensata heeft ook een 320 koppen tellende R&D-vestiging in Nederland. Die verruilt Almelo binnenkort voor een nieuw onderkomen in Enschede of Hengelo, zo meldde de Tubantia onlangs, om de verwachte groei naar 450 medewerkers in drie jaar het hoofd te kunnen bieden.

IMI ontfermt zich over Epiqs divisies in Bulgarije, Tsjechië en Mexico, waar in totaal 2500 mensen elektronische modules produceren voor onder meer auto‘s, huishoudelijke apparaten en telecomsystemen. De gedeeltelijke verkoop reduceert het Elex-onderdeel tot een hoofdkwartier in Tessenderlo, vijf mensen in China en een Franse fabriek met honderdvijftig medewerkers. Deze laatste vestiging gaat de holding bovendien integreren met stalgenoot Fremach, een Belgisch-Limburgse specialist in het spuitgieten en afwerken van kunststofproducten.

Bij de beursexit in december was het complete Epiq nog 41,6 miljoen euro waard. Met een gedeeltelijke verkoop voor 43 miljoen, een stuk in cash plus een belang van ongeveer 12 procent in IMI, lijkt Duchâtelet dus goede zaken te doen. De Filippino‘s nemen echter alleen de goedlopende onderdelen over: de divisies in Bulgarije, Tsjechië en Mexico draaiden het afgelopen jaar een nettowinst van vier miljoen euro op een omzet van negentig miljoen. De Franse fabriek, die niet in Aziatische handen komt, leed juist meer dan een miljoen verlies.

In 2008 bracht IMI al een bod van 108 miljoen euro uit op Epiq. Destijds vervaardigde de EMS-specialist uit Tessenderlo echter ook nog elektronica voor Sensor-Nite, wat het verschil met de 43 miljoen van nu verklaart. Die productie heeft het zusterbedrijf inmiddels in eigen beheer, zodat zij buiten de huidige deal met IMI valt.