Achtergrond

Druppeltjes en belletjes op de micrometer

Pieter Edelman
Leestijd: 9 minuten

Twee start-ups, Tide Microfluidics uit Enschede en Emultech uit Eindhoven, lanceerden onlangs een product om microscopische deeltjes te vervaardigen – niet met traditionele bulkmethodes, maar met microfluïdica. Tide richt zich op contrastmiddelen voor echografie, Emultech op gecontroleerde medicijnafgifte.

Er bestaat een beproefde methode om een vetachtige stof en een waterachtige stof te mengen: hard roeren. Margarine bestaat bijvoorbeeld uit kleine waterdruppeltjes die tussen de olie in zitten; voor de productie worden de twee vloeistoffen net zo lang met een mixer bewerkt totdat de fijne deeltjes zijn ontstaan.

Dergelijke kleine bolletjes zijn ook interessant voor de medische sector. Geneesmiddelenfabrikanten gebruiken microscopische bolletjes van bijvoorbeeld polymeren om medicijnen op gecontroleerde wijze los te laten in de loop van dagen, weken of maanden. Wanneer de deeltjes worden geïnjecteerd op een specifieke locatie, leveren ze heel gericht en lokaal het geneesmiddel af. ‘Het wordt al tientallen jaren gebruikt voor chronische aandoeningen en voor aandoeningen waarvoor je niet te vaak een interventie wilt doen. Een heel bekend product is tegen schizofrenie. Maar ook bepaalde kankers die langdurig bestreden moeten worden, of hormonale onbalansen’, vertelt Robin de Bruijn. Hij richtte in 2009 het bedrijf Emultech op als spin-off van de TU Eindhoven om dergelijke bolletjes beter te kunnen fabriceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content