Druk op ASML’s topklanten blijft onverminderd hoog

Reading time: 3 minutes

Author:

Berichten over een opleving op de markten voor geheugenchips zijn overdreven. De omzetcijfers in de geheugenmarkt trekken aan, maar de overcapaciteit en voorraden DRam en flash verdampen niet zomaar, waarschuwt Isuppli. Er is volgens deze marktonderzoeker dan ook geen reden tot optimisme. Isuppli schetst een beeld van chipfabrikanten die tegen hun faillissementen vechten en die een veel te positief beeld schetsen van hun business. Ze zouden het woord ’opleving‘ niet in de mond moeten nemen.Na een sequentiële omzetval van 14,3 procent in het eerste kwartaal van dit jaar groeit de markt voor DRam en Nand-flash over heel 2009, zegt Isuppli. De gecombineerde omzet in DRam en Nand stijgt 3,6 procent in het tweede kwartaal en respectievelijk 21,9 en 17,5 procent in de daaropvolgende kwartalen. ’Dit leidt tot optimisme bij geheugenleveranciers, maar de overproductie blijft nijpend‘, stelt Nam Hyung Kim, directeur en hoofdanalist voor geheugenchips en dataopslag bij Isuppli. De prijsstijgingen zijn bij lange na niet voldoende voor leveranciers om in de zwarte cijfers te komen. ’Er is een drastisch prijsherstel nodig van een paar honderd procentpunt om impact te maken‘, aldus Kim.

Als voorbeeld geeft hij de 1-gigabit-DRam-geheugens. Daarvan blijft het aanbod de vraag nog zeker tot oktober overtreffen met 14 procent. In het algemeen verpesten overcapaciteit en de daaruit voortvloeiende voorraden de markt. ’Dat houdt een broodnodig prijsherstel tegen‘, zegt Kim. Slecht nieuws voor de winstgevendheid van geheugenfabrikanten, die hun machines stuk voor stuk bij ASML in Veldhoven halen.Zelfs als alle Taiwanese DRam-leveranciers hun fabs zouden sluiten, wat zou resulteren in 25 procent minder productie van deze chips, dan blijft er een overproductie. Dit laat volgens Kim zien dat de huidige situatie van overvloed veel erger is dan veel leveranciers denken of hopen. Isuppli verwacht dat geheugenchipfabrikanten dit kwartaal in hun productie snijden. Dat zal zich pas in 2010 en op zijn vroegst eind 2009 vertalen in positieve resultaten op de balansen van deze bedrijven. Naast capaciteit schrappen – wat al gebeurt door de sluiting van fabrieken voor 200-mm-wafers – zit er weinig anders op dan te wachten tot de vraag weer substantieel aantrekt.

Wereldwijde DRam- en Nand-flash-omzet volgens Isuppli.

Bijvoorbeeld de kosten die Taiwanese DRam-leveranciers moeten maken zijn drie keer zo hoog als de prijzen. ’Als de prijzen niet met meer dan 200 procent stijgen, blijven Taiwanese DRam-producenten geld verliezen‘, zegt Kim. Taiwanese DRam-producenten werken momenteel aan een consolidatie. Inotera, Nanya, Powerchip, Promos, Rexchip en Winbond zijn van plan samen te gaan tot Taiwan Memory Corporation (TMC), waarin de Taiwanese staat een minderheidsbelang wil nemen.

Voor Nand-flash is het beeld iets gecompliceerder. De prijzen voor deze geheugenchips doen het sinds januari beter dan Isuppli eerder verwachtte. De uitgangssituatie was ook beter dan voor DRam. Voor flash waren de voorraden zodanig laag, dan de toeleverketen van fabriek naar consument weer meer is gaan opslaan. De omstandigheden blijven echter ’uitdagend‘ vanwege de extreem lage vraag naar consumentenelektronica door de aanhoudende wereldwijde crisis.

Voor een herstel op de markt voor Nand-flash zegt Isuppli echter nog te wachten op harde bewijzen. Ook hier is het probleem volgens Isuppli dat de productie de vraag voorlopig zal overtreffen waardoor prijzen onvoldoende stijgen. De meeste Nand-fabrikanten blijven verlies maken. Alleen marktleider Samsung heeft er volgens Isuppli lol in, want deze Koreaanse gigant slaat erin om break-even te draaien, terwijl alle andere producenten van Nand-flash verlies maken. ’In het verleden was het in de Nand-markt mogelijk om sterke groeicijfers en prijzen neer te zetten met forse orders van Apple voor zijn Ipod en Iphone‘, zegt Kim. Hij verwacht echter geen spoedige terugkeer naar die situatie. ’Zelfs als Apples orders toenemen en beslag leggen op het grootste deel van Samsungs fabrieken, dan is er nog een forse vraag nodig bij andere leveranciers voor een fundamenteel vraagherstel.‘