Your cart is currently empty!
Drone brengt aardbevingsschade in beeld
UT-onderzoekers stellen voor om eenvoudige drones te gebruiken voor het inventariseren van de schade bij rampen. Een op afstand bestuurbare drone kan met een camera een groot aantal foto’s maken van bijvoorbeeld een gebouw, die in de computer samengevoegd kunnen worden tot een 3D-puntenwolk waaruit geometrische informatie is af te lezen.
Op het moment worden satellietgegevens en inspecteurs gebruikt om na een aardbeving of aanslag de schade aan bijvoorbeeld ziekenhuizen, politiebureaus en bruggen of tunnels te bepalen. Maar dit vergt veel kostbare tijd en mankracht. Bovendien is het lastig om een totaalbeeld van de structuur te krijgen.
De Drone-aanpak is een stuk sneller en bovendien erg nauwkeurig. De aanpak is al uitgeprobeerd na een aardbeving in Italië. De onderzoekers gebruikten een op afstand bestuurbare multicopter met zes rotoren, waaronder een standaard spiegelreflexcamera was bevestigd. Die maakte tweehonderd foto’s van een beschadigde kerk. Die werden vervolgens samengevoegd tot een 3D-model. ‘Dit beeld is zo gedetailleerd dat je kleine scheuren, gaten, scheve muren en puin kunt herkennen. Met sensoren in gebouwen of satellieten lukt dit niet’, zegt Norman Kerle, die als onderzoeker aan de faculteit ITC verbonden is aan het project. ‘Met de drone kan zelfs ‘onzichtbare’ schade worden vastgesteld. Zoals verschuiving of scheefzakken van muren over vervormingen van het dak. Bij een aardbeving kan dit soort schade ervoor zorgen dat een gebouw bij naschokken instort.’