Redactioneel

Dromen in Drenthe, cashen in Canada

Nieke Roos is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Incas3 is niet meer. Nadat de provincie Drenthe kort ervoor de geldkraan had dichtgedraaid, volgde op 20 december het onvermijdelijke bankroet. Het Asser instituut wilde de wetenschappelijke wereld bestormen met baanbrekend sensoronderzoek maar slaagde er niet in om zijn eigen broek op te houden. De belastingbetaler heeft het nakijken: als belangrijkste kapitaalschieter heeft de provincie een miljoenenvordering, maar in het statige kantoorpand bleek een voorraad relatiegeschenken het enige van waarde. Ondertussen leveren sensoren uit de keuken van Incas3 wel geld op in Canada.

Drenthe had grootse plannen in 2006: het zou een vooraanstaande speler gaan worden in de ontwikkeling van sensortechnologie. Onder de paraplu van de stichting Sensor Universe kreeg Assen naast een sensoronderzoeksinstituut ook een tweehonderd sensoren tellend meetnetwerk (Sensor City) en een hbo-opleiding sensortechnologie (het Hanze Institute of Technology). Tien jaar en vijftig miljoen aan overheidsinvesteringen later is de droom in duigen gevallen: vóór Incas3 was Sensor Universe al ter ziele gegaan, en Sensor City is op sterven na dood – misschien wel helemaal dood inmiddels.

In een reconstructie half december schetst het Dagblad van het Noorden een ontluisterend beeld van de ondergang. Sensor Universe krijgt het niet voor elkaar om een hechte samenwerking te smeden. De krant speelt de zwartepiet vooral toe aan Incas3. In zijn bestorming van de wetenschappelijke wereld heeft het instituut geen oog voor het meetnetwerk en de bedrijven in de eigen achtertuin. Maar ook intern bij Sensor Universe gaat er van alles mis: de stichting besteedt opdrachten bijvoorbeeld niet openbaar aan maar gunt ze onderhands voor een te hoge prijs, en de boekhouding rammelt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content