Drie ton voor Westlandse groente- en fruitsorteerder

Reading time: 1 minute

Author:

Het Westlandse r&d-bureau Gearbox Innovations ontvangt drie ton van investeringsfonds Uniiq voor de verdere ontwikkeling van zijn Gearvision-oplossing om groente en fruit volautomatisch te inspecteren en te sorteren. Het systeem gebruikt machinelearning om aan de hand van camerabeelden een brede reeks producten op alle kwaliteitseisen te kunnen scoren: afmetingen, kleur, vervuilingen, beurse plekken, vraat, schimmel en zo voorts. Die gegevens worden tevens verzameld en inzichtelijk gemaakt om de teeltomstandigheden te optimaliseren.

De oplossing moet de handmatige keuring van groente en fruit vervangen, een arbeidsintensief en foutgevoelig klusje waar telers vaak niet genoeg mensen voor kunnen vinden. De Gearvision-oplossing bestaat uit twee op zichzelf staande machines: de Inspector om de visuele inspecties uit te voeren en de Sorter om de producten inline te sorteren.

Met de investering wil Gearbox zijn oplossing uitbreiden naar meer productvarianten en -toepassingen. Ook wil het bedrijf er de internationale markt mee op.