Kort nieuws

Drie ton voor Delftse fietstracker

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Het Zuid-Hollandse seedfonds Uniiq steekt driehonderdduizend euro startkapitaal in het Delftse Tracefy. Dit bedrijfje werkt aan een gps-oplossing voor elektrische fietsen die slim is in te bouwen in het frame en aan te sluiten op de accu. De ontwikkelde software geeft gebruikers inzicht in de verzamelde data. Consumenten en vlootbeheerders kunnen hun e-bikes altijd en door heel Europa volgen. Met de drie ton van Uniiq gaat de startup zijn oplossing doorontwikkelen en opschalen.

Voor consumenten biedt Tracefy een app waarmee ze kunnen zien waar hun fiets is, hoeveel die wordt gebruikt en hoe vol de accu nog is. Dat maakt het mogelijk om het eigen rijgedrag in kaart te brengen, maar het is ook waardevol bij diefstal. Bij verplaatsing van de fiets geeft de app een seintje. Omdat de tracker realtime gps-data doorstuurt, kan de eigenaar (of ingeschakelde opsporingsdienst) snel de locatie achterhalen. De Delftenaren werken ook aan een oplossing voor fietsen zonder accu.

Voor fleetmanagers zoals maaltijdbezorgers en verhuurbedrijven komt er een uitgebreider online dashboard waarmee zij hun e-bikes optimaal kunnen beheren. Ze krijgen onder meer inzicht in het aantal afgelegde kilometers, op basis waarvan ze conclusies kunnen trekken over benodigd (preventief) onderhoud. Daarnaast kunnen ze onder meer zien wat de piekmomenten en -locaties zijn, of de fietsen goed zijn verdeeld, of gebruikers hebben betaald en of ze hun servicelevels halen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content