Kort nieuws

‘Drents windmolenplan funest voor Lofar’

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Als het geplande megawindmolenpark in Noordoost-Drenthe er komt, dan is dat funest voor het onderzoek met de Lofar-radiotelescoop. Dat stelt Astron in Trouw. De turbines zouden zo dicht bij de kern van Lofar komen dat ze de signaalontvangst in desastreuze mate verstoren. Astron dreigt met een schadeclaim van honderd miljoen euro. Minister Kamp van Economische Zaken beslist nog dit jaar of het project doorgaat.

Een groep Drentse boeren wil vijftig windmolens van tweehonderd meter hoog bouwen langs de grens met Groningen. Zeven zijn er gepland op minder dan vijftien kilometer van de Lofar-kern, de afstand die volgens Astron minimaal nodig is om storing van de signaalontvangst te voorkomen. Van het Duitse windpark bij Ter Apel, zeventien kilometer verderop, hebben de antennes geen last.

Astron verzoekt Kamp met klem om zich bij zijn beslissing niet te laten leiden door een Britse claim dat Lofar weinig zal merken van de turbines. Die studie rammelt, aldus het instituut uit Dwingeloo, omdat de opstellers de benodigde radioastronomische expertise ontberen. In een eigen tegenonderzoek bij het Lofar-meetpunt in het Noord-Groningse Roodeschool registreerde Astron naar eigen zeggen wel degelijk dominante storingen van vergelijkbare windmolens in de nabijgelegen Eemshaven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content