Nieuws

Draadloos sensornetwerk monitort temperatuur in seniorenflat

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Een groot glazen atrium brengt de woningen van seniorenflat Laan der Zeven Linden in Delfgauw samen in een grote ruimte. Open en licht, maar met een nadeel: een lentezonnetje kan de temperatuur al tot tropische waarden doen oplopen. Om de temperatuur beter in beeld te krijgen, installeerde het Rotterdamse bedrijfje Sense een draadloos sensornetwerk in het atrium. Veertig sensornodes verzamelen op de vijf verdiepingen de temperatuur en geven die elke tien minuten door aan een database van het bedrijf.

De proef is pas de eerste stap, vertelt Steven Mulder van Sense: ’Uit gesprekken met woningcorporatie Vestia bleek dat ze graag een soort dashboard wilden waarop de huismeester in één oogopslag de status van een gebouw kan zien, dus waar nog licht aanstaat of dat er nog ergens onverwachte bewegingen zijn. Dat zijn typisch dingen die wij goed kunnen meten met een draadloos sensornetwerk.‘ In de toekomst moet dat uitgroeien tot een compleet meet- en regelsysteem. ’Nu wordt de temperatuurmeting alleen naar een database gestuurd, maar wat we zouden willen, is dat de nodes in staat zijn om het temperatuurverloop over de dag te voorspellen‘, vult zijn collega Freek van Polen aan. ’Als ze dan aangesloten zijn op de verwarming of de ramen, kan je de temperatuur vervolgens gaan beïnvloeden.‘

Sense denkt dat een draadloos sensornetwerk voor dit soort toepassingen voordelen heeft ten opzichte van een centraal gebouwbeheerssysteem. ’Daar heb je vrij hoge installatiekosten. Het mooie aan dit soort sensornetwerken is dat je het aanzet en de nodes beginnen gewoon te werken zonder dat je met kabels aan de slag moet‘, zegt Van Polen. Daarnaast zijn er de kosten. ’Nu kosten de nodes zo‘n twintig euro per stuk en zijn ze vrij fors, maar het idee is dat ze in massaproductie op een 2-euromuntje passen en ook zo veel kosten‘, zegt Mulder. Bovendien geven de sensorknooppunten een beter ruimtelijk beeld van het temperatuurverloop. ’We willen hier op den duur ook mee naar kassen gaan, daar zit je in feite met hetzelfde probleem. Nu zet je daar vrij grote meetboxen neer. Die hebben hele goede sensoren, maar ze zijn wel zo duur dat je er maar één per hectare plaatst. Met een sensornetwerk heb je minder goede sensoren, maar je kan er veel meer van ophangen zodat je toch een beter beeld krijgt‘, zegt Mulder.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content