Technieuws

Draadloos record net niet in terahertzgebied

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Draadloze dataoverdracht in het terahertzdomein is complex, maar een recente publicatie van Duitse en Zwitserse onderzoekers biedt hoop. Zij straalden gegevens op een draaggolf van 237,5 gigahertz met honderd gigabit per seconde over – een record. Gewoonlijk wordt de ondergrens voor terahertzstraling gedefinieerd als driehonderd gigahertz, dus de gebruikte frequentie komt aardig in de buurt.

Om de hoge datasnelheid te halen, combineerden de onderzoekers fotonische technologie met elektronische. De fotonica biedt een bredere bandbreedte en groter dynamisch bereikt, maar heeft ook een groot nadeel: het beperkt het vermogen van de zender en dus de reikwijdte. In het experiment bedroeg de afstand tussen zender en ontvanger twintig meter.

Terahertzcommunicatie staat in de belangstelling als alternatief voor het overvolle radiospectrum en vanwege de potentieel zeer hoge snelheden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content