Opinie

Draadloos, de hype voorbij

Aad Vredenbregt is managing director van Sioux Automation Technology.

Leestijd: 3 minuten

Nog geen acht jaar geleden liet onze aannemer bij de verbouwing van ons huis overal draden trekken: voor de geluidsboxen, modemaansluitingen en vaste telefoon door het hele huis. Inmiddels liggen al die kabels er werkeloos bij.

Draadloos is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Vooral door gebruik van een smartphone, via het mobiele-telefoonnetwerk van en naar de server, of met een laptop met Wifi, met een draadloze router via internet. De in de hedendaagse smartphone geïntegreerde sensoren (GPS, camera, microfoon, touch-interface, bewegingssensor) bieden veel bijzondere mogelijkheden en zorgen ervoor dat ik tegenwoordig vooral het mobiele netwerk gebruik. En naast mij zijn er wereldwijd nog vijf miljard abonnementen voor mobiel dataverkeer actief. Bij elkaar is ons volume aan mobiel dataverkeer inmiddels groter dan het verkeer gegenereerd door gesprekken via diezelfde smartphone. Volkomen draadloos.

Ruim een op de drie internetters heeft toegang tot het web via mobiele apparatuur. Het mobiele dataverkeer neemt een astronomische omvang aan. Consumenten gebruiken de mobiele dataverbindingen op hun telefoons en tabletcomputers vooral om video te kijken en spelletjes te spelen, te winkelen en actief te zijn op sociale netwerken. Bijna veertig procent van al het mobiele dataverkeer wordt gegenereerd door videosites als Youtube.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content