Kort nieuws

DPA legt bommetje onder fusie ICT met Brandfort

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

DPA heeft verzocht een buitengewone aandeelhoudersvergadering (Bava) te beleggen over de voorgenomen fusie van ICT Automatisering met Brandfort. De Amsterdamse detacheringsgroep heeft zelf zijn zinnen gezet op een samengaan met de Barendrechtse dienstverlener en vooruitlopend daarop een belang van 20,4 procent genomen. ICT streeft echter naar een krachtenbundeling met het Eindhovense ingenieursbureau, waarvoor het door de gewijzigde afspraken geen toestemming nodig heeft van zijn aandeelhouders. DPA vindt dat die toch de mogelijkheid moeten krijgen zich uit te spreken via een Bava. Tegelijk wil het zichzelf daar naar voren schuiven als de betere huwelijkskandidaat en een ‘superieur bod’ neerleggen om zo te voldoen aan de ontbindende voorwaarde die het Barendrechtse bestuur heeft gesteld aan de voorgenomen fusie.

Het samengaan met Brandfort, eigenlijk een acquisitie, bestaat eruit dat ICT al diens aandelen overneemt tegen uitgifte van nieuwe eigen aandelen en maximaal 5,1 miljoen euro cash. Volgens DPA hebben aandeelhouders van de Barendrechtse dienstverlener echter aarzelingen over deze waardering en de strategische merites. Het stelt daar zelf twee euro in contanten en twee eigen aandelen tegenover voor elk aandeel dat het niet bezit (wat ICT tegen de slotkoers van 18 december waardeert op ongeveer 39 miljoen euro) plus een ‘aanzienlijke strategische meerwaarde’. ‘Zowel voor de medewerkers als voor de klanten van ICT zullen door het samengaan met DPA de mogelijkheden en groeiperspectieven worden verbreed. Aandeelhouders zullen profiteren van de voordelen van schaalgrootte en verdere groei’, schrijft CEO Eric Winter in de brief.

DPA verdenkt het bestuur van ICT ervan ‘opzettelijk een veel te dure acquisitie te doen met als enige doel een ongewenste toenadering buiten de deur te houden’. Door de aandeelhouders aan te horen op een Bava en hun voorkeuren mee te laten wegen in de beslissing om de Brandfort-transactie wel of niet door te zetten, kan het zich hiervan vrijpleiten. Mocht het de stemming naast zich neerleggen en vasthouden aan zijn keuze, dan halen de Amsterdammers hun bod niet van tafel, maar zullen ze wel de cashcomponent verlagen naar 1,50 euro of nog lager.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content