Doorstart voor Nerdalize

Reading time: 1 minute

Author:

De begin januari failliet verklaarde TU Delft-spinoff Nerdalize maakt een doorstart, meldt RTL Z. De Amsterdamse investeerder Catena neemt het bedrijfje nu over, met een deel van het personeel. Nerdalize werd tot nog toe voornamelijk via crowdfunding gefinancierd, wat in totaal een miljoen euro opleverde. De crowdfunders zullen dankzij het faillissement niet veel van hun investering terug zien.

Nerdalize werkt sinds 2013 aan cloudservers die in woonhuizen geplaatst kunnen worden zodat de opgewekte warmte nuttig gebruikt kan worden. Servers produceren veel warmte en er wordt de laatste jaren op meerdere fronten gewerkt aan nuttige toepassing daarvan. De Dutch Datacenter Association pleit bijvoorbeeld voor koppeling van datacentra met warmtenetten, en het Haarlemse Asperitas mikt op het verwarmen van bedrijfspanden met restwarmte uit de serverruimte.

Nerdalize gaat echter een stap verder: niet de warmte transporteren van server naar woonruimte, maar de server zelf. Daarvoor experimenteerde het met een businessmodel waarbij huiseigenaren de server huren maar uiteindelijk goedkoper uit zijn door lagere stookkosten. In eerste instantie ontwierp het bedrijf een server die als radiator in de woonkamer geplaatst kan worden. Latere versies werden aangesloten op de cv-installatie. Het werkte samen met Eneco aan de uitrol van de servers. In 2017 leed het echter een verlies van negen ton, waardoor het uiteindelijk begin dit jaar over de op ging.

De servers van Nerdalize worden aangesloten op het cv-systeem.