Opinie

Dokteren op het internet

Peter de With is hoogleraar elektrotechniek en programmadirecteur voor Smart Diagnosis aan de TU Eindhoven en adviseur bij Cyclomedia.

Leestijd: 2 minuten

Er gaat een andere wind waaien door de Nederlandse gezondheidszorg. Het is overduidelijk dat onze gemeenschap het huidige model niet meer kan betalen. Met een afnemende bevolking en economische omzet komt er een langdurige periode aan van afkalving en verbouwing van het huidige bestel.

Dit biedt nieuwe mogelijkheden, met name voor toepassingen in de ICT, telecom en consumentenelektronica. Juist in die gebieden zijn buiten de zorg de grootste stappen gemaakt in technische vooruitgang, maar ook in efficiëntie. Die enorme winst in reductie van oppervlak, volume en prijs is voor een significant deel voorbijgegaan aan de medische sector. Dat komt doordat allerlei regelgeving, die zeker goed is bedoeld, de ontwikkelsnelheid van medische apparaten en technologie heeft vertraagd. Maar ja, je test nu eenmaal een besturingssysteem niet op mensenlevens.

Er lopen nu in de Europese Unie, de Verenigde Staten en in Zuid-Korea pilotprojecten waarin patiënten op afstand met draagbare sensoren en draadloze communicatie worden gadegeslagen of begeleid. Hoewel deze experimenten zeker niet de eerste in hun soort zijn, is er nog steeds geen grootschalige toepassing. Een remote-sensingverbinding tussen patiënt en zorgcentrum of ziekenhuis zal toch heel veilig moeten zijn aleer de verschillende partijen hun medewerking verlenen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content