Doek valt voor Vitatron

Reading time: 2 minutes

Author:

Medtronic trekt de stekker uit zijn vestiging in Arnhem, het voormalige Vitatron. De medisch specialist uit het Amerikaanse Minneapolis verplaatst de ontwikkeling van onderhuidse hartritmemonitoren naar zijn thuisbasis. Belangrijkste oorzaak voor de sluiting is dat de markt voor dit soort hartsensoren trager op gang komt dan verwacht, aldus directeur Luciën van Os van de Arnhemse vestiging in De Gelderlander. Daarbij komt dat de verkoop van implanteerbare defibrillatoren, een andere kernactiviteit van de afdeling, is ingezakt. Begin 2009 valt het doek en komen de tweehonderd medewerkers op straat te staan. Het ondersteunende personeel kan voor een deel aan de slag bij Medtronics European Operations Center in Heerlen.

Medtronic SQDM in Arnhem, het voormalige Vitatron, gaat dicht. Wegens tegenvallende marktontwikkelingen verplaatst het Amerikaanse moederbedrijf de ontwikkeling van onderhuidse hartritmemonitoren terug naar zijn thuisbasis in Minneapolis.

Afgelopen dinsdag kondigde Medtronic een wereldwijde reorganisatie aan, die elfhonderd arbeidsplaatsen kost. Deze herstructurering moet de uitgaven in lijn brengen met veranderende marktomstandigheden en behoeftes van de business, zo luidt de officiële verklaring. De Arnhemse activiteiten verhuist het bedrijf naar Minneapolis omdat de huidige omzetniveaus verdere investeringen niet rechtvaardigen. Samen met de lokale ondernemingsraad en de vakbonden zal Medtronic een adviestraject starten en een sociaal plan ontwikkelen, waarbij het ’voor zover als mogelijk medewerkers alternatieve functies aanbiedt binnen de organisatie‘.

Voor betrokkenen komt de sluiting als een donderslag bij heldere hemel. Het was meer ongeloof dan woede, vertelt een werknemer in De Gelderlander. ’We zagen het totaal niet aankomen. We zijn groeiende.‘ Twee jaar geleden had Medtronic de R&D voor Subcutaneous Diagnostics and Monitoring (SQDM) juist in Arnhem gestationeerd en de afgelopen tijd hebben de Amerikanen er tientallen miljoenen in gepompt. Bovendien lopen er samenwerkingen met de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Twente. Dat onderzoek zal waarschijnlijk wel worden voortgezet.

Vitatron begon in 1956 in Dieren als zelfstandig ontwikkelaar van pacemakers. In 1986 nam Medtronic het bedrijf over. Ondanks de inlijving gingen de Nederlanders aanvankelijk als zelfstandige dochter verder met het bouwen van pacemakers. De laatste jaren vlakte de markt daarvoor echter af. Tegelijkertijd zag het Amerikaanse moederbedrijf zijn eerste generatie implanteerbare hartsensoren een hoge vlucht nemen, maar miste het een afdeling die zich daar volledig op kon richten. Daarom besloot het dat de verdere ontwikkeling hiervan een mooie taak was voor de Nederlandse club. Begin 2006 ging het roer om bij Vitatron en werd het omgedoopt tot Medtronic SQDM. In Arnhem bleven ze wel aan pacemakers werken, maar de focus verschoof naar minimaal invasieve monitoringsystemen.