Kort nieuws

Dna-computer berekent afgifte medicijnen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een ‘dna-computer’ ontwikkeld die reageert op de input van antistoffen. Dit zou kunnen leiden tot zelfdenkende medicijnen, die hun eigen afgifte bepalen.

Rekenen met behulp van dna-strengen is inmiddels een tamelijk gevestigde techniek, maar deze berekeningen kunnen alleen worden gestart met dna. De Eindhovenaren maakten daarom een vertaalslag: detectie van een antilichaam resulteert in een stukje uniek dna, dat een moleculaire berekening in gang zet. De uitkomst van de berekening zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er medicijnafgifte nodig is.

‘Onze resultaten laten zien dat we de dna-computer kunnen gebruiken om de activiteit van enzymen te controleren, maar we denken dat het ook mogelijk is om bijvoorbeeld de activiteit van een therapeutisch antilichaam te controleren’, aldus promovendus Wouter Engelen. Therapeutische antilichamen worden onder meer gebruikt bij reuma of de ziekte van Crohn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content