Analyse

Dit weten we over het gevecht tussen ASML, Zeiss en Nikon

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Als bedrijven in een rechtszaak verwikkeld raken, gaan de luiken dicht en wordt de telefoon uitgezet. Dit is alles wat we weten over de patentrechtzaak tussen ASML en Zeiss versus Nikon.

1. Wat vooraf ging

In december 2001 diende Nikon in totaal twaalf aanklachten in, deels bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) en deels bij een federale rechtbank. Na juridisch getouwtrek werd het dispuut in 2004 geschikt. ASML betaalde 87 miljoen dollar en Zeiss 68 miljoen dollar aan Nikon, waarna de partijen een deel van elkaars technologie tot in de eeuwigheid mochten gebruiken. Voor de rest liep de kruislicentiedeal eind 2009 af, al mochten beide partijen daarna nog een aantal patenten kiezen waarover ze beloofden geen rechtszaak te beginnen. ASML heeft pas in oktober vorig jaar een definitieve keuze gemaakt, staat in het jaarverslag van het bedrijf. Grote haast had het selectieproces niet, omdat in de schikking ook nog een wapenstilstand van vijf jaar na 2009 was afgesproken.

2. Wat er nu speelt

Nikon maakte op 24 april 2017, dus ruim twee jaar na het verlopen van de wapenstilstand, wereldkundig dat het ASML en Carl Zeiss SMT aanklaagt voor elf inbreuken op patenten rondom immersielithografie. Zoals gebruikelijk in dit soort zaken dienden ASML en Zeiss prompt tegenclaims in, maar opmerkelijk genoeg niet op basis van eigen octrooien. Uit speurwerk van Iam, een Brits vaktijdschrift voor intellectueel eigendom, blijkt dat de Nederlands-Duitse tandem de elf ingebrachte patenten heeft aangekocht bij een handelaar. De bulk ervan betreft uitvindingen rondom cmos-beeldsensoren. Eerder had een woordvoerder van ASML tegenover het Eindhovens Dagblad nog de suggestie gewekt dat de patenten voortkwamen uit eigen onderzoek.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content