Reading time: 2 minutes
Author:
Het Veldhovense Dimenco wil met geld van het grote publiek zijn eerste echte brilloze 3D-televisie in de markt zetten. Op basis van de Philips-technologie waar het een licentie op heeft, heeft het tot nu toe alleen eenvoudigere monitoren ontwikkeld voor de zakelijke markt. Op de Kickstarter-site is het bedrijf een crowdfundingactie begonnen waarmee het op 13 juni twee ton opgehaald wil hebben. Wie voor 899 euro intekent, kan vanaf november dit jaar zonder bril kijken naar een 39 inch 3D-tv met 4K-resolutie (3840 bij 2160 pixels). Tenminste, als de actie slaagt.
âOp dit moment zijn we wereldwijd de componenten aan het inkopen die nodig zijn om een 3D-tv te bouwenâ, schrijft Dimenco op Kickstarter. âWe hebben een productiesite in Nederland, maar stampen ook een lijn uit de grond in het Verre Oosten. Daar willen we de nieuwe 39 inch 3D-tv gaan fabriceren, om de kosten zo laag mogelijk te houden en een scherpe prijs te kunnen neerzetten voor de consumentenmarkt. De nieuwe faciliteit zal begin mei klaar zijn.â
Parallel werkt Dimenco hard aan uitbreiding van zijn monitoren met televisiefunctionaliteit. âWe gaan een standaard tv-bord integreren. Dit zal de gebruikelijke televisie-in- en -uitgangen bieden en geluid via interne speakers. Het design-in zal tegelijk met onze nieuwe faciliteit gereed zijn. Na enkele testruns willen we in augustus beginnen met de productie, zodat we de eerste televisies in september kunnen uitleveren en de bulk in november.â
3D zonder bril werkt zoals de bekende briefkaarten waarvan de afbeelding lijkt te bewegen als je ze draait. Ze zijn er ook met 3D-illusie, dankzij een laag langwerpige, verticale lensjes die naast elkaar op de kaart zijn aangebracht. Bij de schermen van Dimenco zitten de lensjes op een lcd-display geplakt en kunnen ze aan- en uitgeschakeld worden om zowel 2D- als 3D-beelden scherp te kunnen tonen.
Philips zette zijn activiteiten op het gebied van 3D-televisie zonder bril in 2009 op een laag pitje. Oudgedienden van de opgeheven incubator 3D Solutions lieten het er niet bij zitten en regelden een gebruiksrecht op de Eindhovense patenten. Dankzij hun bedrijf Dimenco zijn toch weer brilloze 3D-displays te koop onder de Philips-merknaam. Nu dus nog vooral op de zakelijke markt, maar de huiskamer lonkt.